Nuts Coco Nuts

Orígens de l’espectacle

Nuts Coconuts, versió en anglès de l’espectacle Cómeme el Coco, Negro, es una producció del Festival Internacional d’Edimburg. Per encàrrec del Festival, La Cubana realitza una adaptació del seu antic espectacle amb actors anglesos triats especialment per l’ocasió. La Cubana dirigeix tota la producció artística. L’espectacle es crea i s’assaja a Barcelona i s’estrena al Festival el 15 d’agost de 2005 en el The Out of The Blue Drill Hall.

 

El perquè de l’espectacle

Nuts Coconuts és un homenatge a totes les companyies de teatre ambulants que han existit i que existeixen per tot el món i que amb el seu esforç fan que el teatre arribi a tot arreu.

És un homenatge sincer a totes aquelles persones que han convertit el teatre en la seva vida i els escenaris en casa seva. Qualsevol companyia serviria per aquest homenatge. El motiu d’haver escollit una companyia de “Music-Hall” o “Varietés”, no és altre que poder mostrar a la vegada un gènere teatral, quasi extingit i moltes vegades menyspreat per la “jet-set” cultural.

A La Cubana (companyia de teatre ambulant) sempre ens ha atret la idea de poder mostrar al públic “l’altre teatre” que es genera quan s’acaba una funció. Veure com es desfà un espectacle, com es guarden els decorats, es recull el vestuari i l’utilleria i es carrega en un camió té molt de teatre.

 

L’excusa

“Gibraltar Follies” és una companyia ambulant de “Music-Hall”, establerta a Gibraltar des de l’any 1930 i que a l’actualitat no només està formada per artistes gibraltarenys sinó també per còmics de diferents procedències (tots ells, en el “penúltim escaló de la seva carrera professional”), i que ara, interpreten un espectacle de varietés titulat Nuts Coconuts.

“Gibraltar Follies”, han estat subvencionats pel Brithish Council, dins la campanya “Coneguem el teatre de les nostres colònies”, per tal de viatjar per tot el Regne Unit, mostrant el seu espectacle.

Un dels primers llocs que visiten en aquesta gira és ni més ni menys que el prestigiós Festival d’Edimburg per seguir, posteriorment, visitant un a un, els racons més bonics del seu meravellós país.

 

“Gibraltar Follies”Aquesta companyia de Teatre de Varietés, va ser fundada a Gibraltar l’any 1930 per Jerome Linares. Va ser un home de gran fortuna personal, “bon vivant” i gran aficionat al “Music hall” i a les gresques. Influenciat pels seus continus viatges a Paris i les seves visites al Follies Bergères i Moulin Rouge, va voler que Gibraltar també tingués un local d’aquestes característiques. Un petit local on es representaven números musicals anglosaxons, però amb una clara influencia francesa.

El senyor Linares va morir l’any 1950 a causa d’unes febres palúdiques deixant, sorprenentment, hereus dels seus béns, a tots aquells que formaven part de la companyia. L’any 1960 i després d’una crisis financera, tots els seus components venen la seva part a Rogelia Edwards, qui comença a gestionar la companyia conjuntament amb el seu marit Paco López.

Un accident mortal de circulació, l’any 1969 (el mateix dia que Yoko Ono i John Lenon es va casar en el Penyal de Gibraltar) fa que el seu fill Teddy López Edwards agafi les regnes de la companyia fins a dia d’avui.

El seu repertori és molt variat. Utilitzen cançons del “music-hall” anglès, francès i com no de l’espanyol. El seu radi d’acció, a part de Gibraltar (on tenen la seva seu), és essencialment la Costa del Sol espanyola (actuant per turistes anglesos en hotels i sales de festa), les Illes Canàries, creuers pel mediterrani i en alguna ocasió pel nord de Marroc.

 

Aquí teniu un petit tastet. Mireu-lo:

ESTRENA: Festival Internacional de Edimburg (agost 2005)

LLOCS ON S’HA REPRESENTAT: Sant Cugat – Teatre Auditori (Pre-estrena)
Edimburg – The Out of The Blue Drill Hall

PERÍODE: Del 15 agost al 3 setembre 2005

REPRESENTACIONS: 21 funcions

ESPECTADORS: 17.000 espectadors

AUTOR I GUIÓ: Jordi Milán

DIRECCIÓ: Jordi Milán

REPARTIMENT:

Kimm Manning
Nuria Benet
Helen Cartwright
Di Sherlock
Nicole Balm
Caspar
Andrew Stuart Marshall
Richard Collins -Moore
Carlos Blanco
Ferran Audí
José L. Piqueras

 

Equip creatiu, artístic i tècnic

Guió original i adaptació: Jordi Milán
Traducció a l’anglès: Bent Rowdon
Adaptació a l’anglès: Richard Collins
Musiques originals: Juan de la Prada, Joan Vives, Billie Grey, Sautreuil – Poterat, Heatherton, Jimmy Carroll – Harry Lauder, Ivor Novello – Christopher V. Hassall, Gifford / Cliffe / Formby, Codoñer- Llabrés – Perelló – Guarddón – Blanco, José Padilla – Armando Oliveros – José M. Castellví
Traducció, adaptació lletres i arranjaments musicals: Joan Vives
Direcció musical: Joan Vives
Coreografia: Leo Quintana
Escenografia: Castells Planas
Estructura metàl·lica: Pep Codina
Disseny vestuari: Cristina López
Motxilles i plomes: Cristina López
Equip vestuari: Lolita Cloquell, Natalia Badia i Filomena Menacho
Barrets: Cristina Lopez i Pepita Mercadé
Maquillatge i caracterització: César Morcillo
Perruqueria: La Cubana
Equip perruqueria: Joan Marín
Utilleria: Toni Lobato
Cocos de fantasia: Lluis Traveria
Construcció i elaboració trucs de màgia: Mag Lari
Disseny gràfic: Raul Pascuali
Fotografies: Albert Armengol, Josep Aznar
Disseny de llums: Oriol Puig
Disseny de so i tècnic de so: Jaime García de Vinuesa
Director tècnic i tècnic de llums: Oscar Cerdeiriña
Tècnics figurants: Dani Casanovas, José L. Piqueras i Alejandro Ponte
Auxiliar de producció i administració: Nani Mulero i Natalia Morillas
Auxiliar de direcció: Mont Plans
Administració: Mercè Pascual (ANEXA)
Ajudant de direcció i manager: Anna Ullibarri
Producció executiva: Victòria Sanz
Direcció: Jordi Milán
Amb el suport de: Institut Ramón Llull, Ambaixada Espanyola a Londres.

Fotografies